Zeci de apicultori din țară și din Ungaria, la Festivalul Mierii de la Miercurea Ciuc

Zeci de apicultori din țară și din Ungaria, la Festivalul Mierii de la Miercurea Ciuc
Zeci de apicultori din țară și din Ungaria participă la Festivalul Mierii care are loc, sâmbătă și duminică, în premieră, la Miercurea Ciuc, iar un juriu format din specialiști îi va premia pe producătorii care au cele mai bune produse, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Zeci de apicultori din țară și din Ungaria participă la Festivalul Mierii care are loc, sâmbătă și duminică, în premieră, la Miercurea Ciuc, iar un juriu format din specialiști îi va premia pe producătorii care au cele mai bune produse, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Festivalul Mierii a debutat sâmbătă, cu defilarea cavalerilor mierii, unii dintre ei veniți de la mare distanță, din țară și din Ungaria.

Ei au pornit de pe platoul din fața Palatului Administrativ, aflat în centrul municipiului Miercurea Ciuc, și s-au îndreptat către biserica Millenium, unde a avut loc slujba de sfințire a mierii.

Ulterior, cavalerii au defilat pe străzile orașului, invitând locuitorii la degustare și la distracție.

Pe platoul din centrul municipiului, zeci de apicultori și-au expus produsele, care mai de care mai îmbietoare, de la mierea alimentară de salcâm, de tei, de rapiță sau de flori de munte, până la produse cosmetice pe bază de lăptișor de matcă.

„Oricine poată să găsească cel puțin un produs care să fie pe gustul său, ori să-l ajute să-și îmbunătățească starea de sănătate. De exemplu, mierea de rapiță este foarte bună pentru cei care au probleme cu osteoporoza sau cu stomacul, iar un borcan cu o combinație din miere de salcâm, polen, propolis și lăptișor de matcă face minuni pentru organism. Lăptișorul de matcă este binecunoscut în rândul doamnelor ca ingredient nelipsit din cremele cosmetice, dar crud, în stare pură, este recomandat și ca imunizant și tonifiant general, indicat pentru sporirea rezistenței la efort fizic și psihic, ajutând, totodată, la reducerea colesterolului din sânge și la întârzierea procesului de îmbătrânire”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Kovacs Attila, un apicultor din Odorheiu Secuiesc.

În afara produsului care a dat numele festivalului și care a putut fi degustat de toată lumea, cei interesați au mai putut achiziționa direct de la producători săpunuri, loțiuni, creme, chiar și lumânări decorative, toate din produsele stupului.

Prețurile nu au fost mai mari decât în piață sau în magazinele de specialitate.

„Toate produsele sunt naturale sută la sută, sunt produse bio” a declarat, la rândul său, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Albine din Harghita, Lazar Tibor.

Locuitorii orașului care au decis să-și petreacă o parte din zi pe platoul din fața Palatului Administrativ au parte și de o atmosferă plăcută, întreținută de ansambluri folclorice din zonă.

Duminică, la ora 10.00, cavalerii mierii vor defila din nou pe străzile orașului, invitând populația la o nouă degustare și să cumpere produse apicole, în programul zilei fiind incluse mai multe concursuri de desene și recitaluri susținute de copii.

În jurul orei 13.00, un juriu format din specialiști va degusta sortimentele de miere prezentate la festival, crescătorii de albine ale căror produse vor încânta prin savoare și proprietăți deosebite urmând să fie premiați.

Festivalul Mierii de la Miercurea Ciuc este organizat de Asociația Crescătorilor de Albine Harghita, în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean și, potrivit președintelui Lazar Tibor, scopul principal al acestuia este „de a-i învăța pe oameni să consume mai multă miere și să conștientizeze beneficiile extraordinare ale acesteia și ale celorlalte produse apicole”.

Potrivit statisticilor Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR), consumul de miere în țara noastră se află mult sub media europeană, deși România ocupă locul patru în Europa din punctul de vedere al producției de miere.

Un român consumă aproximativ 400-500 de grame de miere pe an, în vreme ce europenii înregistrează un consum anual care variază între 1,5 și 2,5 kilograme, chiar trei kilograme în țările nordice.

Datele deținute de ACAR mai arată că România produce anual aproximativ 20.000-22.000 de tone de miere și consumă doar jumătate din producție, restul plecând pe piața externă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Oana Lis, diagnosticată cu CANCER! Clipele grele prin care trece soția lui Viorel Lis: „Viața...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Cutremur de peste 8,5 GRADE în România. Prof. Mărmureanu a făcut anunțul
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
A fost prins unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de persoane din Europa
×